_santiagomengual.es

Skip to content

Asesoría a la UNESCO: Revista Educación Superior

Published: Monday, 5 February 2024
Categories: Educació Superior Publicació Científica

En els últims dos anys he participat com a Assessor i membre del Consell Editorial de la Revista d'Educació Superior i Societat de la UNESCO. Arran del meu rol d'Editor in Chief (EIC) de la revista Journal of New Approaches in Educational Reserach(publicada ara per l'Editorial Springer Nature) he pogut aprendre, al llarg de més de 12 anys, un bagatge ampli, teòric i pràctic, dels processos tècnics i professionals del món de l'edició científica i de l'edició de publicacions periòdica en particular -les conegudes com a revistes científiques-

La publicació d'una revista científica és, en certa manera, una travessia pel desert; especialment si els projectes s'emprenen fora del suport professionalitzat d'un Publisher (Editorial) o d'algun servici institucional que tinga una base de coneixement i trajectòria prou sòlida per a abordar amb èxit un projecte d'este tipus.

Abordar un projecte d'edició d'una revista científiques requereix un equip muti disciplinar que aborde diferents processos tècnics, d'entre els quals destaquem:

La majoria de les revistes científiques del context espanyol -i moltes universitàries de tot el món- solen disposar de pocs recursos o equips de treball semi/professionalitzats. En molts casos, gran part dels equips no estan professionalitzats, però compten amb un xicotet suport institucional o poden costejar l'assessoria i externalitzar part del procés en empreses especialitzades.

No obstant això, l'experiència que ofereix treballar i editar una revista en una editorial reconeix ens permet entendre que els projectes d'èxit necessiten equips altament especialitzats i formats. Sense lloc a dubte la qualitat d'una publicació és el resultat del correcte funcionament d'un engranatge que és altament complex.

Dins del treball d'assessoria que s'ha oferit a la Revista d'Educació Superior i Societat de la UNESCO ha prevalgut l'atenció a aspectes de millora de qüestions de qualitat que permeten posicionar la revista en un major nombre de bases de dades i catàlegs selectius, així com diferents sessions de treball per a abordar qüestions tècniques vinculades amb el procés de producció i depòsit de metadades. Destaquem alguns dels temes en els quals els hem pogut ajudar:

Si eres editor d'una revista o formes part d'un equip editorial no dubtes a posar-te en contacte amb mi per a preguntar o compartir experiències.